Segle XXI

Prenc tribuna en aquest espai, i agraeixo la meva presència en ell a qui correspongui. Em dic Jordi Ledesma. Sóc novel·lista. Coetzee va dir que «els novel·listes són els redactors dels expedients de la humanitat», i pot ser que això fos així fins no fa gaire. Avui dia, i gràcies a Facebook, en cada ésser hi conviu un redactor que s'autoexpedienta. I com sol passar a les biografies autoritzades i als llibres d'història, hi ha massa unanimitat moral que esdevé literatura amable. Narrativa d'entreteniment. Ficció banal.

 

Es podia esperar que, en plena era de la realitat retransmesa amb patró televisiu, ningú no es resistís a protagonitzar la seva pròpia sèrie, el seu programa de cuina, guies de viatges i sopars amb amics. I pot ser que aquestes capacitats egòlatres ens empentin a negar-nos que la virtualitat ens desvirtua. La nostra imatge projectada ens convida a enganyar-nos, i ens arrossega cap a una neteja existencial, un procés evolutiu que de manera irremeiable conclourà en la nostra desaparició. N'estic segur.

 

Confonem realitat amb veritat, i l’ego real, el veritable, es converteix en una caixa negra que enregistra foscor i que només es consulta en cas de catàstrofe emocional. Per aquest motiu, quan la obscuritat total irromp de la forma més rutinària dins del nostre univers filtrat i asèptic, ens escandalitzem del fet que els homes assassinin dones al cap del carrer, i que les bombes facin el mateix amb nens i nenes a l'altra banda del món. I ens estirem dels cabells com si no hagués passat mai abans, com si fos la primera vegada. Com si l'horror i la mesquinesa humana fossin la meva veu que s'exposa per cop primer davant de vostès, lectors d'aquesta tribuna i d’aquest espai, ben segur que, com jo, fidels a la versió adaptada de les nostres vides a les xarxes.

 

El món virtual busca substituir el veritable. La nova realitat es mou molt de pressa, potser massa. I quan els melancòlics pensàvem que el segle XX havia mort amb Fidel Castro, ens va deixar Zsa Zsa Gabor. Comença l'era Trump, i els seus assessors saben que per tenir èxit s'ha de projectar una imatge d'èxit. Benvinguts al segle XXI.




Comentaris

envia el comentari