Entre dues terres

Xarel·lo, la joia del Penedès — Cedida

 

I encara que ens pogués recordar al mític tema de Héroes del Silencio, ens estem referint a la Denominació d'Origen Penedès que molts vinculen només a Barcelona i que estén les seves vinyes també per Tarragona.

 

 

Benvinguts al Penedès Tarragoní. Un territori composat per setze municipis que estan incardinats a la DO Penedès i que, com no podia ser d'altra manera, ens regalen uns magnífics vins. Són només 2700 anys d'història de vi elaborat en aquestes latituds, remuntant-nos a fenicis. Molta culpa que en aquesta zona es comencessin a elaborar vins de gran qualitat la tenen els romans, el seu emperador Augustus i la seva Via Augusta que creua les valls centrals de Penedès.

 

Els vins de Penedès han estat (i són) durant molt de temps referent en blancs en l'àmbit estatal. Els temps canvien i avui dia  de blancs meravellosos se'n fan en molts llocs. Però com se sol dir, el que va tenir va retenir i els blancs del Penedès omplen les prestatgeries de lineals i són referent en moltes cartes de vins, no només a Catalunya sinó fora de les nostres fronteres.

 

El nombre d'hectàrees plantades al Penedès ha disminuït, primant la qualitat molt per sobre de la quantitat, posant l'accent en la cura dels seus fruits, la diferenciació de sòls, la recuperació de varietats perdudes i l'exaltació del rei dels seus raïms: el xarel·lo.

 

Però no ens tanquem a aquesta meravellosa varietat. Moltes altres foranes s'han adaptat molt bé a sòls i climes penedesencs i per això, trobem vins increïbles tant blancs, com rosats, escumosos, especials i negres.

 

Al terme municipal del Vendrell trobem el Celler Avgvstvs Forvm que ens aclapara amb excel·lents vins i vinagres. És per a mi molt especial el seu Trajanvs, sobretot si tastem anyades velles, i les seves més que interessants microvinificacions, però avui us vull parlar d'un dels seus blancs més insignes: l'Avgvstvs Chardonnay.

 

Són ja 25 anyades d'èxit rotund en un dels blancs més gastronòmics i versàtils elaborats amb aquest raïm, tant a Catalunya, com a Espanya. Avgvstvs Chardonnay és un gran vi que ens aporta en boca i nas, fruita tropical molt madura i tocs cítrics. La seva fermentació en bóta de roure francès de Nevers li confereix notes lleugerament torrades, combinades màgicament amb els tocs làctics propis de la varietat, atorgant a aquest vi d'una cremositat i volum inoblidables. Espectacular en el pas del temps si tens la sort de tastar anyades antigues.

 

Els vins del celler Avgvustvs, al Vendrell — Cedida




Comentaris

envia el comentari